به گفته سم آلتمن، مدیرعامل شرکت OpenAI، کاربران با گفتن عباراتی مانند «لطفاً» و «متشکرم» هنگام استفاده از چتجیپیتی، هزینههای قابل توجهی برای این شرکت ایجاد کردهاند.
آلتمن در تاریخ ۱۶ آوریل در پاسخ به پرسشی درباره میزان این هزینهها در شبکه اجتماعی X نوشت:
«دهها میلیون دلار خرج خوبی است – هیچوقت نمیدانی چه میشود!»
چرا کاربران مؤدب هستند؟
پاسخ آلتمن باعث شکلگیری بحثهایی درباره دلایل پشت رفتار مؤدبانه کاربران با هوش مصنوعی شد.
برخی از کاربران میگویند با هوش مصنوعی مؤدبانه رفتار میکنند، چون ممکن است در آینده این سیستمها به سطحی از «خودآگاهی» برسند و نحوه برخورد قبلی افراد را در نظر بگیرند.
از طرفی، برخی دیگر مانند مهندس «کارل یانگبلاد» باور دارند که رعایت ادب هنگام تعامل با چتباتها باعث رشد شخصی خودشان میشود:
«مودب بودن با هوش مصنوعی برای من یک وظیفه اخلاقی است. این کار را از روی منافع شخصی انجام میدهم. بیتفاوتی در تعاملات روزمره باعث افت مهارتهای بینفردیمان میشود.»
طبق یک نظرسنجی در دسامبر ۲۰۲۴ که توسط موسسه Future انجام شده، ۶۷٪ کاربران آمریکایی هنگام استفاده از دستیارهای هوش مصنوعی رفتار مؤدبانه دارند. از این میان، ۵۵٪ این کار را به خاطر «درست بودن» و ۱۲٪ به دلیل ترس از عواقب احتمالی در آینده انجام میدهند.
مصرف برق چتجیپیتی؛ دغدغه دیگر کاربران
طبق مقالهای از «الکس دِ وریس»، بنیانگذار Digiconomist، در سپتامبر ۲۰۲۳، هر پرسش از چتجیپیتی حدود سه واتساعت برق مصرف میکند. اما «جاش یو»، تحلیلگر موسسه Epoch AI، معتقد است این عدد اغراقآمیز است و مصرف واقعی چیزی در حدود ۰.۳ واتساعت است.
یکی از کاربران در واکنش به پست آلتمن پیشنهاد کرد:
«چرا چتجیپیتی نمیتونه بهصورت خودکار کلمات اضافی مثل لطفاً و ممنونم رو فیلتر کنه تا برق کمتری مصرف بشه؟»
آلتمن پیشتر اعلام کرده بود که هزینه تولید خروجی هوش مصنوعی هر سال حدود ۱۰ برابر کاهش مییابد، چراکه مدلها و سختافزارها کارآمدتر شدهاند.
درآمد و آینده OpenAI
با وجود افزایش رقابت از سوی شرکتهایی مانند DeepSeek چین، OpenAI انتظار دارد درآمد خود را در سال ۲۰۲۵ بیش از سه برابر کرده و به ۱۲.۷ میلیارد دلار برساند.
با این حال، این شرکت پیشبینی میکند که تا سال ۲۰۲۹ به نقطه «جریان نقدی مثبت» (Cash-Flow Positive) نخواهد رسید، زمانی که انتظار میرود درآمد سالانهاش به بیش از ۱۲۵ میلیارد دلار برسد.