کمیسیون بورس و اوراق بهادار ایالات متحده (SEC) بار دیگر تصمیمگیری در خصوص امکان ارائه قابلیت استیکینگ برای دو صندوق سرمایهگذاری اتریومی متعلق به شرکت Grayscale را به تعویق انداخت. بر اساس اطلاعیه رسمی منتشرشده در تاریخ ۱۴ آوریل، این نهاد نظارتی بررسی نهایی این درخواست را به تاریخ ۱ ژوئن ۲۰۲۵ موکول کرده است. البته، ضربالاجل قطعی برای صدور رأی نهایی، پایان ماه اکتبر اعلام شده است.
این دو صندوق شامل Grayscale Ethereum Trust ETF و Grayscale Ethereum Mini Trust ETF هستند که با هدف ارائه امکان استیکینگ به سرمایهگذاران خود، در تلاش برای دریافت مجوز رسمی از SEC هستند. طبق این درخواست که توسط بورس نیویورک ثبت شده، سرمایهگذاران میتوانند داراییهای اتریومی خود را در این صندوقها قفل (stake) کرده و در ازای آن، سودی مشابه نرخ بهره دریافت کنند.
اهمیت استیکینگ در ETFها
استیکینگ روشی است که طی آن دارندگان رمزارز با قفلکردن داراییهای خود، به اعتبارسنجی تراکنشها و تأمین امنیت شبکه کمک میکنند. در مقابل، از طریق الگوریتم اجماع اثبات سهام (Proof of Stake)، پاداش دریافت مینمایند. برای ETFهای مبتنی بر اتریوم، افزودن قابلیت استیکینگ میتواند بازدهی سرمایهگذاری را افزایش دهد و جذابیت بیشتری برای سرمایهگذاران ایجاد کند.
در حال حاضر، بازدهی سالانه استیکینگ اتریوم در صرافیهایی مانند Coinbase حدود ۲.۴٪ و در Kraken بین ۲ تا ۷٪ برآورد میشود. به گفته شرکت دادهپرداز Sosovalue، صندوقهای ETF اتریومی از زمان عرضه در سال ۲۰۲۴ تاکنون مجموعاً بیش از ۲.۲ میلیارد دلار جذب سرمایه داشتهاند.
دیگر بازیگران در صف دریافت مجوز
در کنار Grayscale، دیگر شرکتهای بزرگ مانند BlackRock نیز برای افزودن قابلیت استیکینگ به صندوقهای خود وارد میدان شدهاند. شرکت 21Shares iShares Ethereum Trust که تحت مالکیت BlackRock قرار دارد، در فوریه درخواست مشابهی را به SEC ارائه داده و اکنون منتظر بررسی و تأیید رسمی است.
صدور مجوز برای معاملات اختیار خرید در ETFهای اتریومی
هرچند صدور مجوز استیکینگ با تأخیر مواجه شده، اما SEC گامهایی در راستای توسعه ابزارهای مالی ETFهای رمزارزی برداشته است. در تاریخ ۹ آوریل، این نهاد به چندین صندوق از جمله محصولات Grayscale، Bitwise و BlackRock مجوز انجام معاملات اختیار خرید (Options) را اعطا کرد.
این ابزار مالی به سرمایهگذاران این امکان را میدهد که در یک قیمت مشخص، بدون اجبار به خرید یا فروش، اقدام به تنظیم قراردادهای آتی کنند. این قابلیت، خصوصاً برای سرمایهگذاران نهادی از منظر مدیریت ریسک بسیار ارزشمند است.
مقایسه عملکرد ETFهای بیتکوین و اتریوم
برخلاف انتظارها، استقبال از ETFهای اتریومی بسیار کمتر از نمونههای مشابه بیتکوینی بوده است. در حالی که ETFهای بیتکوین از ژانویه ۲۰۲۴ بیش از ۳۵ میلیارد دلار سرمایه جذب کردهاند، این رقم برای صندوقهای اتریومی تنها ۲.۲ میلیارد دلار بوده است.
از طرف دیگر، عملکرد اتریوم نیز در بازار صعودی اخیر نسبت به سایر رمزارزها مانند XRP و سولانا کمتر بوده است. اتریوم در ۵۲ هفته اخیر به اوج قیمتی ۴۱۱۲ دلار رسیده، اما هنوز از رکورد تاریخی خود در نوامبر ۲۰۲۱ که حدود ۴۸۶۶ دلار بود، فاصله دارد. در تاریخ ۱۴ آوریل، قیمت آن زیر مرز ۲۰۰۰ دلار معامله شده است.